Mekaniksel eklerde, iyi hizalandırma sağlamak ve fiber uçlarını sürekli hizada tutmak için mekanik araçlar kullanılır. En yaygın mekaniksel ekler, farklı hizalandırma tekniklerine göre iki sınıfa ayrılırlar: Kılcal boru (capillary) ve oluk temelli cihazlar. Fiber uçlarının içine sokulduğu ve temelli kapatıldığı hassas kılcal borunun kullanılması en yaygın tekniktir. Bu ince kılcal borular cam veya seramikten yapılırlar ve boruların delikleri son derece düzgün ve fiberlerin çapından çok az büyük yapılmış olmalıdır.
İki fiberin sürekli bağlanmasında kullanılan etki bir teknik füzyon eki denen bir tekniktir. Bu yöntem ile, eklenecek olan iki fiber ucu erime noktasına kadar ısıtılır ve uygun bir basıncın uygulanmasıyla lehimlenir. Böylece, iletim ortamının sürekliliği fresnel yansımasına meydan vermeyecek şekilde sağlanır. En yaygın kullanılan ısıtma kaynağı elektrik arkıdır; fakat mikro alev veya karbondioksit lazer de verimli şekilde kullanılabilir.
Füzyonla ek yapma işleminde ilginç bir özellik, başlangıçta yanlış hizalanma olması durumunda, füzyon safhasında erimiş fiberin yüzey gerilim etkisinin yol açtığı kendi kendine hizalanma özelliğidir. Kendi kendine hizalanma olayı, başlangıçtaki yanlış hizalanmayı biraz telafi etmesine rağmen, bu olay ek yerinde özde bozulma da oluşturulabilir. Bu bozulmanın etkisi genellikle çok modlu fiberlerde tolere edilmiştir; ancak tek modlu fiber eklerinde yüksek kayba yol açabilir.
Düşük bağlaşım kaybı sağlanmasına ek olarak, hesaba katılması gereken diğer önemli bir nokta, ek bölgesinde fiberin mekaniksel bütünlüğüdür. Bir füzyon etkinin dayanıklılığı, orijinal çıplak fiberin dayanıklılığına oranla %40’tan aşağıya kadar düşebilir. Füzyonla ekin mekanik özellikleri, füzyon zamanı, sıcaklık ve basınç darbesi gibi ek yapma parametrelerine bağlı olduğu kadar, işlemler sırasında oluşan harici kirlenmeye de bağlıdır. Bu yüzden ek işlemlerini yaparken özel bir titizlik gösterilmelidir. Bir füzyon ekinde aynı anda çok düşük kayıp ve yüksek mekaniksel dayanıklılık elde etmek zordur. Eki çevresel zararlardan korumak ve yeterli dayanıklılığı elde etmek için, füzyondan sonra ek yerine uygun bir destek yapılmalıdır.
Mekanik eklerin füzyon eklere göre üstünlüğü, yüksek voltajlı elektrik arkına ihtiyaç duyulmamasından başka, fiberlerin özünde bozulmanın da olmamasıdır.